DE VLIJTIGE BIJ
Onze-Lieve-Vrouwstraat 115 3550 Heusden-Zolder | Stratenplan | Tel.: 0473/39.61.45 | Email: info@devlijtigebij.be | BTW BE 887903158
Home Honing Wekelijkse markten Koninginnebrij Diverse Propolis Stuifmeel Shop Contact

DE VLIJTIGE BIJ - Propolis


PROPOLIS, HET NATUURLIJK ANTIBIOTICUM DAT EEN EREPLAATS IN DE HUISAPOTHEEK VERDIENT!
Bijen beschermen zich reeds meer dan 10 miljoen jaar met Propolis tegen ziektekiemen.
Ze verzamelen de welriekende hars op geselecteerde boomknoppen en verwerken deze tot Propolis.
De moderne wetenschap herwaardeert Propolis omwille van haar therapeutische eigenschappen, die in de oudheid door artsen algemeen gekend en toegepast werden.

Siroop 20% Propolis 200 ml.
Tinctuur 30% Propolis 20 ml.
Propolis capsules 60 st.
Neusdruppels 20 ml.
Oordruppels 20 ml.

PROPOLIS, EEN BIJENPRODUCT MET VERBAZINGWEKKENDE EIGENSCHAPPEN


Propolis of kithars van de bijen.
Propolis, een bijenproduct dat voor de mens therapeutisch toepasbaar is, is samengesteld uit het mengsel van een kleine honderd verschillende stoffen, waarvan een groot aantal flavonolden. Flavonolden blijken o.a. als antibiotica werkzaam te zijn tegen ontstekingsreacties, bacteriële en virusinfecties en stimuleren de vorming van antistoffen.

Wat is propolis?
Het is een harsachtige substantie die door de bijen verzamelt en bewerkt wordt. Het wordt vooral van berken, populieren, paardenkastanje en naaldbomen gehaald, maar ook wel van iepen, elzen en beuken, enz.
 • Propolis of kithars is een door de bijen geproduceerde stof met een sterke antiseptische werking.
 • Propolis dient om de korf af te sluiten en te ontsmetten.
 • Propolis is net als honing van plantaardige oorsprong.
 • Propolis wordt gezien als een natuurlijke vorm van antibioticum.
 

Samenstelline van propolis.
Propolis heeft een samenstelling van 55% harsen +30% was + 10% etherische oliën + 5% pollen + sporen van vitaminen en mineralen.
 • 50 à 55 % hars en balsem
 • 25 à 35 % was
 • 10 % etherische olie
 • 5 % pollen
 • 5 % organische stoffen en 16 mineralen
 • Rijk aan flavonoïden
 • Bevat geen vet
 • Geen eiwit
 • Geen hormonen
 • Geen vitaminen met uitzondering van B3.
Waarvoor gebruiken de bijen Propolis?
De bijen bedekken de binnenzijde van hun kast of korf met Propolis en dichten er ook de kieren en gaten mee af. Het beschermt hen tegen allerlei ziekten, en ongunstige klimatologische omstandigheden, zoals wind en kou. Tevens gebruiken ze het om de bovenzijde van de raten en de cellen te verstevigen en vast te plakken.

Wat zijn de eigenschappen van Propolis?
Door de aanwezigheid van verschillende actieve stoffen, bezit Propolis een brede waaier aan eigenschappen. In de medische wereld is geen enkel gangbaar middel bekend, dat bij zo'n veelheid van aandoeningen kan worden toegepast. Propolis stimuleert het afweersysteem tegen infecties. Het blijkt namelijk dat bij het gebruik van Propolis het aantal antistoffen, bloedcellen en plasmacellen in het bloed sterk toeneemt, en wel tot vier keer de normale waarde. Omdat propolis ook een directe werking heeft tegen diverse bacterien en virussen, bezit het bij een infectie een dubbele werking.

Hoe propolis te gebruiken?
Er bestaat een kleine kans dat je allergisch bent voor Propolis. Deze kans is gering: 1 persoon op 2000. Leg 1 druppel op je pols en laten opdrogen. Is de plek de dag ema niet ontstoken, dan ben je niet allergisch en kan Propolis heel nuttig voor je zijn. Je kunt de druppels rechtstreeks in de mond laten druppelen. Maar als de smaak je niet bevalt dan doe je de druppels op een stukje brood of nog beter op een lepeltje echte bijenhoning, op een klontje suiker mag ook. In ieder geval moeten de druppels door het speeksel van de mond worden opgenomen

Algemene dosering
Van 0 tot 3 jaar -> 1 druppel, van 3 tot 6 jaar -> 2 druppels, van 6 tot 12 jaar -> 3 druppels, vanaf 12 jaar -> 4 druppels (telkens minstens 4 x per dag). Wanneer de klachten minder worden, probeer je het aantal innamen te verminderen: van 4 naar 3, enz. Na het verdwijnen van de klachten kan je via een korte periode van 1 maal per dag stoppen met het innemen. Bij het gebruik van een crème of zalf uw kieren beschermen met plastiekfolie. Vlekken dadelijk verwijderen met alcohol. Propolisproducten moet men droog en donker bewaren.

Volgende werkingen kan men toeschriiven aan Propolis:
- Het heeft een antibacteriële werking, doordat het bacteriën doodt ofwel hun groei afremt;
- Het remt de groei van schimmels;
- Het heeft een antivirale werking door de groeiremming van de virussen;
- Het remt ontstekingsreacties;
- Het werkt antireumatisch;
- Het versterkt de werking van antibiotica;
- Het remt slagaderverkalking en trombose;
- Het stimuleert bloeddoorstroming;
- Het werkt tegen jeuk en pijn:
- Het is antiallergisch;
- Het stimuleert de afweer van het lichaam tegen infecties;
- Het herstelt de vitaliteit bij algemene malaise;
- Het heeft een krampstillende werking op de darmspieren;
- Het stimuleert de galafvoer;
- Het versterkt de werking van vitaminen C;
- Het is goed tegen voedselbederf;
- Het heeft mogelijk een gunstig effect tegen kanker.
Propolis heeft volgens proeven ook een positieve werking op de ziekten van het zenuwstelsel. Ook leverontstekingen, geelzucht, hemorroïden (aambeien) en verstopping mogen gerust met Propolis behandeld worden, maar hier mag een dokter niet overbodig zijn! Meer over Propolis en het gebruik kunt u lezen in het boek: "Geneeskracht van Propolis" door Wiebe Braam, huisarts en medisch journalist.

Gebruiksaanwiizing
Propolis kan een goede werking hebben bij klachten of kwalen.
Een arts raadplegen is tevens aan te bevelen.

Aften
Enkele druppels op een wattenstokje doen en de ontstoken plek aanstippen. De spray is hier zeker aan te raden. (Enkele seconden aanhouden) en dit 's morgens en 's avonds.

Contra-indicatie
 • Allergie
 • Weinig over geweten
Acne
Ontstaat in de puberteit en heeft te maken met veranderingen op het gebied van hormonen. 4 x daags druppels innemen. 2 x daags puisten aanstippen met druppels of zalf. Het gebruik van de huidcrème is hier zeker aan te raden. Ook stuifmeel werkt positief op de hormonen.

Amandelontsteking - Angina
Minstens 4 x daags druppels innemen en langzaam in de mond laten smelten.
Astma
Gewone medicijnen blijven innemen en om het uur 4 sterke druppels innemen bij een opkomende aanval. Bij gebruik van Propolis, 95% aanvallenvrij, t.o.v. gewone medicijnen (Propolis versterkt de werking van de gewone medicijnen) eventueel dan nog 1 x per dag een stoombad (10 propolisdruppels in heet water met handdoek over het hoofd)

Artrose
4 x daags druppels innemen, ook pijnlijke gewrichten 1 of 2 x per dag met propoliszalf insmeren. Er volgt geen genezing, maar wel een verlichting van de pijn.

Brandwonden
Lichte wonden: om het half uur zalf op smeren, maar eerst afkoelen met water.

Diarree
4 x daags druppels innemen met een stukje brood en inslikken met water.

Doorligwonden 
 
Ter voorkoming 2 x daags de zalf gedurende 1 minuut inwrijven, bij branderig gevoel, de wondomtrek een halve minuut insmeren. Niet op de wonde en 4 x daags druppels innemen.

Eczeem
Reageert zeer goed op Propolis. 4 x daags sterke druppels innemen. 2 x daags de plekken insmeren met de huidcrème.

Eeltvormine
Hier heeft propolis een verbluffend resultaat. 1 x per dag sterke druppels innemen en 2 x daags de eeltvorming met druppels insmeren. Als de kloven dicht zijn, 1 x per dag insmeren met de creme. Na de derde week uitwendig nog alleen de zalf.

Eksterogen
2 x per dag aanstippen met propolisdruppels, indien geen resultaat 4 x daags druppels innemen.

Oorontsteking
Propolis werkt tegen bacteriën en schimmels. 's Morgens en 's avonds voorzichtig de gehoorgang met een wattenstokje en enkele druppels inwrijven.

Griep
Propolis is een virusdodend middel dat tegelijk de weerstand oppept. Begin er mee in een zo vroeg mogelijk stadium. 4 à 5 maal daags druppels innemen.

Hooikoorts
2 maanden voor het hooikoortsseizoen, 4 x per dag sterke druppels innemen gedurende 4 weken. Een week voor het hooikoortsseizoen opnieuw dezelfde kuur gedurende 1 maand. Onderzoekingen wijzen uit dat 64% van de patiënten er baat bij hebben. Daarvan zijn 39% die zich genezen verklaarden na een kuur van 3 à 4 jaar.

Haaruitval 
 
(Door huidziekte - 82% genezingen) 4 x daags druppels innemen. De huid dagelijks insmeren met druppels. Normaal na 3 weken nieuwe haargroei.

Haar- en hoofdhuidproblemen
Seborrhoe sicca (roos) de haren 1 x per week wassen met propolisshampoo.
Haar uitval of hoofdhuidziekte: de haren 1 à 2 x per week wassen met propolisshampoo.
Droog haar telkens slechts éénmaal wassen en dit éénmaal per week en maximum om de 3 à 4 dagen.

Insectenbeten
Omwille van zijn jeukstillende werking komt Propolis goed van pas. Gebruik druppels of zalf als eerste hulp.

Jicht
4 x daags druppels innemen. 2 x daags zalf smeren op de pijnlijke plaats. Indien na een week geen resultaat, de dubbele hoeveelheid innemen. Doe de kuur minstens 3 weken.

Keelontstekine - Klierontstekine
4 à 5 x daags druppels innemen en traag in de mond laten smelten. Behandeling aanhouden tot de pijn ruimschoots verdwenen is, min. 2 dagen.

Koortsblaren
Tracht te behandelen voor de blaar ontstaat (strak of prikkelend gevoel aan de lip). Om het uur de plek aanstippen met propolisdruppels. Is er toch een blaar dan 3 x daags aanstippen.

Kiespijn
De pijnlijke plaats met een wattenstokje aanstippen.

Kopalling - verstopte neus
3 x daags een stoombad nemen van 10 druppels propolis in heet water en inademen.

Luieruitslag bii baby's:
Gebruik 's morgens en 's avonds propolishuidcrème en de billetjes van de baby goed laten luchten.

Likdoorns
(Virusinfectie) 2 x daags aanstippen met propolisdruppeis. Indien geen resultaat na twee weken, neem dan 4 x daags de druppels in om het afweersysteem te stimuleren.

Maagontsteking
15 tot 30 minuten voor de maaltijd de sterke druppels op een broodkorstje doen, met water doorslikken. Na 4 à 5 dagen is men genezen. Neem best ook een maagsappendieet.

Maagzweer 
Dezelfde behandeling als bij maagontsteking. Binnen enkele dagen treedt verbetering op, doe de behandeling tot de pijn ruimschoots verdwenen is (92 % genezingen).

Neusbiiholteontsteking
4 à 5 dagen, 4 tot 5 x daags propolisdruppels innemen. Gedurende maximum een week, een druppel opsnuiven terwijl men een neusgat dichthoudt; 1 x per dag is voldoende.

Paradentose 
Dagelijks het tandvlees in smeren met de propolisdruppels.

Psoriasis
De dokters hebben hier weinig te bieden. Onderzoeken bevestigen dat bij een redelijk aantal mensen bevredigende resultaten zijn. Gebruik propoliszalf op de huid tegen de ruwe schilferig. 4 à 5 x daags sterke propolisdruppels innemen. Een behandeling is het proberen waard.

Prostaatontsteking
(Zeer pijnlijk) Neem de eerste 3 dagen 8 druppels, 4 x daags. Na de derde dag nog 4 druppels per keer. Minstens 10 dagen behandelen. Smeer 2 x daags propoliszalf op de huid boven de prostaat. Genezing bij een redelijk aantal gevallen.

Schimmels
(Zwemschimmel - kloofjes in de mondhoeken - spruw) Enkele malen aanstippen met propolisdruppels (pikt wel eventjes). Gedurende 1 a 2 dagen volhouden. De plaatsen insmeren met de huidcrème.

Steenpuisten
Indien er veel steenpuisten zijn 4 x daags propolisdruppels innemen en de puisten met dezelfde druppels aanstippen. Indien er slechts enkele puisten zijn, dan alleen aanstippen. Genezing volgt na ongeveer 1 week.

Tandvleesbloeding
1 x per dag met een wattenstokje na de maaltijd en na het poetsen, het tandvlees bestrijken met propolisdruppels (prikt wel even).

Tongbrand
`s Morgens en 's avonds de mond spoelen met 5 druppels. De behandeling enkele dagen aanhouden. De spray is hier een goede oplossing.

Tenniselleboog
3 x daags dik insmeren met propoliszalf en bij hardnekkige gevallen een dunne plastiek en een verbandomslag errond doen. Eerst zal er meer pijn zijn, maar na de derde dag volgt een spectaculaire verbetering. De arm moet blijven rusten gedurende een drietal weken, want de ontsteking moet kunnen genezen (80 % genezingen).

Vrouwenziekten - witte vloed
Propolis werkt menstruatieregelend en pijnverminderend. Het werkt tegen eierstok- en baarmoederontsteking. Neem 4 x daags 5 druppels in.

Wratten
(Virusinfectie) Drie weken 's morgens en 's avonds aanstippen met propolisdruppels of het gebruik van de zalf is aan te raden, de wrat insmeren met zalf en afdekken met een pleister. Indien na 1 week geen resultaat, worden propolisdruppels 4 x per dag ingenomen om het afweersysteem tegen virussen te stimuleren.

Zweren
Bij een dragende wonde of zweer werken propolisdruppels beter dan zalf. 2 x per dag aanstippen en als er na een week geen verbetering te zien is druppels innemen.

Ziekte van het zenuwstelsel
Ziekte van Parkinson, spierdystrofie, slechte bloeddoorstroming van de hersenvaten, anorexia nervosa, multiple sclerose. Bij voomoemde aandoeningen gaat het vaak om een ziekte waar men weinig aan kan doen. Daarom is het helemaal niet gek om toch een tweetal maanden Propolis te proberen. Immers op het INTERNATIONALE APIMONDACONGRES IN 1979 EN IN DANADIEU IN 1983 werd bevestigd aan de hand van proeven dat Propolis een positieve werking heeft op de ziekten van het zenuwstelsel

Ziekte van Crohn
Propolis kan hier verbluffende resultaten geven. Gebruik eenmaal daags speciaal met Propolis gevulde capsules die pas in de darm uiteenvallen.
Ook leverontsteking, geelzucht, hemorroïden (aambeien) en verstopping.
Mogen met Propolis behandeld worden, maar hier mag een dokter niet overbodig zijn!
Meer over Propolis en het gebruik kunt u lezen in het boek GENEESKRACHT VAN PROPOLIS door Wiebe Braam, huisarts en medisch joumalist.